menü
látogatók
3 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Dolph Lundgren életrajza ]

Dolph Lundgren

1957.XI.3. -


Dolph Lundgren 1957. november 3-án született Stockholmban Hans Lundgren néven. Apja, Karl Lundgren villamosmérnök, a svéd parlament tagja, anyja, Brigitta nyelvtanárnő. Bátyja, Johan az olajbizniszben érdekelt. Van két lánytestvére, Annika és Katharina. Svédül és angolul kiválóan beszél, de tud németül, franciául és japánul is valamilyen szinten. A testmagassága, akárcsak az IQ-ja, nem teljesen tisztázott, számos érték kering róla világszerte. A magassága 193-195 centiméter (van aki szerint 198), az IQ-járól azt állítják hogy 160-as, de ezt ő maga is tagadja. Habár 1957-ben született, 1959-et szokott mondani.

Dolph Stockholmban nőtt fel, de élt Nyilandban is. Jégkorongozott, judózott, és megismerkedett a Go-Ju Ryu karate rejtelmeivel. A Kyokushin karatét Brian Fitkin mestertől tanulta. Tizenévesen dobos volt egy tini-zenekarban. A középiskola elvégzése után a Svéd Királyi Műszaki Intézetben végzett, majd MSc vegyészmérnöki diplomát szerzett a Sydney Egyetemen, 1982-ben. 1983-ban Fulbright Ösztöndíjat kapott az MIT-ra. A felkapott new york-i Limelight Discóban dolgozott hogy legyen bevétele, itt ismerkedett meg Chazz Palminteri színésszel. Ő hozta össze Warren Robertson-nal, egy színiiskola tanárával. Így két hét után otthagyta az MIT-t hogy színészetet tanuljon.

A judóval és karatéval a középiskolai évek alatt ismerkedett meg, de a katonai szolgálata alatt (haditengerészet, parti őrség) is folytatta az edzéseket. 19 évesen még csak semi-contact versenyeken indult, az első öt meccséből négyet elveszített mert nagyon stresszes volt. 1979-ben, még mindig a katonai szolgálat alatt, az akkor 4. danos Brian Fitkin mester elindította a Kyokushinkai nyílt bajnokságán, a World Open Karate Tournament-en Tokyo-ban. Ez természetesen full-contact verseny volt, ami akkoriban újdonságnak számított. Mivel még csak zöld öves volt, és csak barna valamint fekete övesek indulhattak a versenyen, így egy kölcsönkért barna övvel indult. Az első két ellenfelét hiza geri-vel kiütötte. A 98 kilós, zöld öves Hans harmadik ellenfele a 110 kilós, második danos, mindenki által biztos befutónak tartott Makoto Nakamura volt. Ahogy Nakamura elindította az első támadását, rögtön kapott egy oldalsó köríves fejrúgást, amitől a nézőközönség is eléggé meglepődött. Ettől függetlenül a teljes versenyidőt kihasználták, plusz két hosszabbítást is, míg végül egy erősen vitatott döntéssel Nakamurát hozták ki győztesnek, habár olyan sokat szabálytalankodott hogy Fitkin azt javasolta Hansnak hogy egy kin-geri-vel küldje földre, de ő végül is nem tette meg.

1980-ban kezdett kick-boxolni. Vezetője volt a svéd Kyokushin karate csapatnak. '80-ban és '81-ben megnyerte az európai nehézsúlyú full-contact karate bajnokságot. 1980-ban rendezték Moszkvában a Nyári Olimpiai Játékokat. Dolph (Hans) tagja volt az olimpiai box-csapatnak. Nehézsúlyban a bronzmérkőzést a magyar Lévai István ellen elvesztette. 1982-ben kick-box sikereit Ausztráliában is megismételte.

Első filmje a Roger Moore főszereplésével készült James Bond-film, a Halálvágta volt 1985-ben. Ugyanebben az évben szerződtették a Sylvester Stallone főszereplésével forgatott "Rocky IV" rosszfiú szerepére ő alakította Ivan Dragót, a szovjet bokszolót. Korábban kísérletet tett rá hogy bekerüljön a "Rambo: First Blood" című filmbe. Sosai Masutatsu Oyama, a Kyokushin Karate alapítója és a Kyokushin Világszervezet vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy egy ilyen tehetséges versenyző a versenyaréna helyett Hollywoodot választotta.

1990-ben összeházasodtak barátnőjével, Peri Momm-mal, majd egy évvel késobb elváltak. '91-ben forgatták a Leszámolás Kis Tokióban című filmet. Ebben együtt játszott Brandon Lee-vel és Tia Carrere-vel. Egy évvel később Jean-Claude van Damme-mal harcolt a Tökéletes Katona című produkcióban.

1994-ben Stockholmban újranősült. Feleségül vette a szintén svéd Anette Qviberg ékszertervezőt. Nászútra Marrakeshbe utaztak. 1996-ban megszületett első lánya, Ida Sigrid. Ugyan ebben az évben kiválasztották az Egyesült Államok olimpiai öttusa csapatának élére. 1998 júliusában levizsgázott 3. danra Stockholmban Kyokushinkai karatéból. Utána öt vagy hat hónapig edzett egykori edzőjével, Brian Fitkin-nel. 2002-ben született kisebbik lánya, Greta Eveline.

Jellemző, hogy filmjeit mérnöki pontossággal tervezi és készíti el. Nem csak színész, hanem rendező és producer is. Alapító tagja egy new york-i színjátszó társulatnak. Könyvet írt a sport-egészségtanról és erőnlétről.

[forrás: www.karatedojo.hu, a tulajdonos engedélyével]
2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31