menü
látogatók
3 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ fegyverek, eszközök » hira-shuriken ]

hira-shuriken


A hira shuriken 10-15 cm átmérőjű és körülbelül 1 milliméteres vagy annál vékonyabb lemezből készül. Temérdek változata létezik úgy alakban, mint a csillag ágainak számában. Fából általában a nagyobb kereszteket készítették, melyek hasznosak voltak a lovasok ellen. (Ilyet a középkori Európában is használtak.)

A hiedelmmel ellentétben ez nem nindzsa , hanem egy hagyományos szamuráj eszköz. Eredetileg az ácsok használták csapszeg illetve ácskapocs helyett gerendák összeerősítésekor. A shuriken-t beleverték az egyik gerendába, majd ráhelyezték a másik gerendát, amit rákalapáltak a shuriken-re. A közepén lévő lyuk a pedig nem azért van, hogy zsineget lehessen belefűzni, vagy hogy repülés közben surrogó, fütyülő hangot adjon, hanem hogy ha elgörbült kalapálás közben, akkor a lyukba egy erős vaspálcát dugva ki lehessen húzni a shuriken-t a fából vagy ki lehessen egyenesíteni. Később mind a parasztok, mind pedig a szamurájok elkezdték fegyverként alkalmazni, de idővel csak a nindzsák fegyvere lett.

A nindzsák általában a ruhába rejtve hordták kilencesével, a Tao és a Mikkyo kilences egysége iránti tiszteletből. Kiválóan alkalmas futás, menekülés közbeni harcra, védekezésre, az ellenfél lassítására, figyelmének megosztására vagy akár megölésére, de ez utóbbi ritka eset, sőt, szinte lehetetlen. (Nem úgy mint a filmekben, ahol még a koponyacsontot is átüti...) Közelharcban is alkalmazható, például fogások, dobások, "figyelemelterelő" sérülések okozásakor.

Itt külön fel szertném hívni a figyelmet arra, hogy a hira shuriken közvetlen találattal csak a legritkább esetben okoz halált - vagy inkább soha. A halálos voltát a rajta levő méreg adta volna, már ha lett volna rajta, mert az a használóra is nagy veszélyt jelentett volna. Az sem egy holtbiztos dolog, hogy a hegyével fog a célba csapódni, ugyanis a levegőben meglehetősen gyorsan pörög. Becsapódáskor valószínűleg vágott sebet fog ejteni és nem pedig szúrtat, de a feladatát így is tökéletesen ellátja.

A Togakure Ryu egy egyedi alakú négyágú dobócsillagot használt, amelynek a neve senban-shuriken.

2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31