menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ fegyverek, eszközök » kabuto ]

kabuto


kabuto A kabuto a szamuráj páncélzathoz, a yoroi-hoz tartozó sisak. A legegyszerűbbek három-négy, míg a bonyolult, finoman megmunkáltak több mint száz részből álltak. Többnyire három fő részre bontható, ezek a hachi (ez védi a fejet), a shikoro (ez védi a nyakat hátulról, nem minden kabuto része) és a mon (a klán emblémája, ez sem minden kabuto része). Gyakori kellék volt még a menho, vagyis a maszk, amely szintén az egyszerűtől a finoman megmunkált, gazdagon díszített változatig számos változatban létezett. A maszk gyakori tartozéka volt a nagy, hosszú, mesterséges bajusz, míg maga a maszk gyakran ábrázolt dühösen néző, acsargó démont vagy tengut, de szintén gyakori volt a bősz, misztifikált harcos képmása is. Nem volt ritka a melső nyakvédővel együtt szerelt változat sem.

A sok darabból készült hachit egymás mellé rendezett, függőlegesen álló fémlemezek alkotják. A lemezek átfedik egymást a stabilitás és a jobb védelem, nagyobb biztonság érdekében, és fém szegecsekkel vannak összefogatva. A fejtetőnél hagytak egy kis nyílást, ennek a neve tehen vagy hachiman-za (Hachiman [a háború istene] ülőhelye). Eredetileg ezen a lyukon keresztül vezették ki a szamurájok a kontyukat. Ez a szokás a Muromachi-periódus végére eltűnt. Nem ritkán hajból vagy lószőrből készült "mű-hajcsomót" erősítettek oda, a kínai és koreai sisakokhoz hasonlóan, de idővel ez a stílus is eltűnt. Habár ez a díszítés eltűnt a tehen-ről, maga a tehen megmaradt a sisakok túlnyomó részén - bonyolult mintájú, puha fémből készült gyűrűvel vették körbe, ez a tehen kanamono.

A három-négy részből álló kabuto a Momoyama-periódus idején lett elterjedt, a sok háború idején ugyanis a sisakkészítőknek nem volt idejük számtalan apró részből álló remekeket készíteniük. De hogy ellensúlyozzák az egyszerűséget és a viselőjük mégis látható, esetleg éppen feltűnő legyen, elkezdtek fantasztikus formákat és egyszerű, de nagy és látványos díszítéseket alkalmazni. Így jelentek meg a szarvakkal ellátott, rikító sárga vagy éppen aranyszínű sisakok. A kisebb méretű őzaganycsoktól a hatalmas szarvasmarha tülkökig mindent felraktak a kabuto-ra. A nagyon nagy méretű szarvak többnyire nem valódiak, hanem könnyű fa vázra erősített és festett, élethű papír imitációk. Ezeknek kawari kabuto, "furcsa sisak" a neve.

A jó kabuto szerves része a shikoro, a nyakat végő lamellás páncél. Ezek köríves, lakkozott fémből vagy megfelelően kezelt marhabőrből készült lemezek, de míg a hachi lemezei függőlegesek, ezek vízszintesek. A belső oldalukon selyemmel vagy bőrrel voltak összeerősítve.

A sisakokat gyakran díszítette maedate (elülső sisakdísz), wakidate (oldalsó sisakdísz) vagy ushirodate (hátsó sisakdísz). Ez többnyire a család vagy a klán emblémája volt, de lehetett állatfigura, mítikus lény, ima vagy egyéb szimbólum is. A szarvak meglehetősen általánosak voltak, főként a kuwagata (szarvas/őzagancs) volt elterjedt.

Az Edo-periódusban békeidő jött el Japán számára, amely idővel a szamurájok teljes életétre hatással lett, csakúgy mint a harcművészetekre, a filozófiára, valamint a fegyver- és páncélkészítőkre is. A yoroi veszített valódi szerepéből, inkább a társadalmi rangot mutató dísz lett belőle. Számos luxus-yoroi készült, és rengeteg egyszerűbb is az alacsonyabb rangú szamurájoknak és gyalogos katonáknak. Gyakorivá vált a Kamakura- és Muromachi-periódus híres harcosainak és vezéreinek páncéljaihoz nagyon hasonló példányok készítése.

A kabuto kiemelten fontos része volt a szamuráj felszerelésének, és szimbolikus szerepet is betöltött. Számos kifejezés, szólás-mondás és szabály kapcsolódik a kabuto-hoz. Ilyenek a "kabuto o nugu" ("levenni a kabuto-t", vagyis megadni magát, feladni a küzdelmet) és a "Katte kabuto no o o shimeyo." ("Megszorítani a kabuto zsinórját (pántját) a háború megnyerése után.", vagyis győzelem után se lankadjon a törekvés, erőfeszítés, munka.)

A mívesen megmunkált, díszes sisakokat a kovács néha ellátta a kézjegyével. Híres sisakkészítők voltak a Myochin, Saotome, Haruta, Unkai és Nagasone családok.

Az európaiak megérkezte után nem sokkal megjelentek az "nyugatias" (illetve nekik keleties...) kabuto-k, csakúgy mint a yoroi-k és ruhák is.

Lásd még: yoroi, menho, jingasa, kabutowari, jutte

2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31