menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ fegyverek, eszközök » yari (so) ]

yari (so)


A yari (vagy so) a lándzsa japán neve. Mérete az egy méterestől az öt méteresig terjed és néhány kivétellel minden változata kétélű. A hosszú változatok neve nagae-yari, míg a rövideké mochi-yari illetve tae-yari. A rövidebbeket alapvetően a szamurájok, míg a hosszabakat a gyalogos katonák használták. A lándzsa hegye többnyire egyenes volt, mérete harminc centimétertől másfél méterig terjedt és ugyanolyan minőségű acélból készült mint a kardok és a nyílhegyek, így nagyon strapabíró volt. Természetesen készítettek rosszabb minőségűeket is, amelyeken általában nincs hamon, vagyis edzésvonal. A lándzsa nyele fából készült, amire adott távolságonként fémgyűrűket (semenage) szorítottak, ezzel akadályozva meg annak széthasadását. Erre akkor volt szükség, amikor a lándzsa hegye hosszú nakago-val, vagyis lapos "nyéllel" volt a fához erősítve, ilyenkor ugyanis a fát be kellett hasítanani hogy a nakago-t bele lehessen csúsztatni (csapolni), ami természetesen meggyengíti azt. Készítettek olyan pengéket is, amelynek a végére tokot képeztek ki (ami gyakorlatilag egy cső), és ezt szorították rá a lándzsa nyelére (így azt nem kellett bevágni). Ezt fukuro-yari-nak hívják.

Egy ősidőktől használt fegyver, amely a japánok hadviselésében központi szerepet játszott. Egy középhatótávolságú szúró-vágó-ütő fegyver, amit csak a legrikább esetben használtak dobva. Olyan ősi fegyver Japánban, hogy a shinto legenda szerint a Japán szigetek teremtését is azzal végezték az istenek.

Kezdetben a szerzetesek fegyvere volt, később elterjedt a szamurájok és a gyalogos katonák (yari ashigaru) között is. Mivel a ládzsa ősi és kulcsfontosságú fegyver volt a japánok számára, ezért számtalan stílusa alakult ki mind a kezelésének, mind pedig magának a fegyvernek. Minden szamurájnak értenie kellett a kezeléséhez, mert a csatában a lándzsa volt az alapvető fegyver és nem pedig a kard. Később a szamuráj nők kedvenc fegyvere a naginata mellett a yari lett.

Alapvetően két csoportra bontják a yari-kat, de a csoportosítás szempontja változó. Lehet a hossza alapján (nagae-yari: hosszú; mochi- vagy tae-yari: rövid), a penge alakja alapján (su-yari: egyenes pengéjű; kama-yari: keresztirányú pengével is felszerelt), vagy a penge kiképzése alapján (kankaku-yari: háromszög alakú pengével; ryo-shinogi-yari: gyémánt alakú pengével).

A nagyon hosszú su-yari neve omi no yari. Ha a kama-yari keresztirányú pengéi egyenlő hosszúak, akkor a neve jumonji-yari, míg ha különböző hosszúságúak vagy csak az egyik oldalon van penge, akkor katakama-yari-nak hívják. Úgy gondolják, hogy a katakama-yari a törött pengéjű jumonji-yari-ból alakult ki. A jumonji-yari és a katakama-yari elkészítése kivételes kihívás volt mind a kardkovácsnak, mind pedig a kardcsiszolónak.

A kikuchi-yari egy meglehetősen ritka fajta, egyélű lándzsa. Nevét a Higo-béli Kikuchi-családról kapta a Nambokucho-periódusban. Olyan, mint egy hosszú bot végén egy tanto. A penge mérete tizenöt centimétertől akár több mint hatvan centiméterig terjedhet. A lándzsa nyele 180 centimétertől két és fél méterig terjed, általában lakkozott és néha gyöngyház-berakásos.

Sajátos változat a kama-yari (gama-yari), a Togakure Ryu ládzsája, amely abban különbözik a hagyományos lándzsától, hogy a penge kiindulási pontjánál egy vagy két kampó vagy sarló alakú penge is elhelyezkedik (a Rábaközben vonyogónak nevezett eszközhöz hasonlít). Az ellenség vagy annak fegyverének lerántására, lehúzására szolgál, illetve hajók, csónakok vontatására használták.

A magari-yari szintén egy sajátos, több pengéjű változat. Két félhold alakú pengéje élével oldalra vagy ferdén oldalra áll. Olyan változata is van, amelyen csak két félhold alakú penge van és olyan is, amelyen ezek egy egyenes pengéhez vannak hozzákapcsolva.

Az egyik legkülönlegesebb yari-változat a kuda-yari, amely egy olyan 3.6 méter hosszú yari, ami egy kuda-ban, fém csőben mozog előre-hátra. A kuda nagyobb hatótávolságot és erőhatást tesz lehetővé, illetve egy, csak erre a típusra jellemző forgő, pörgő mozgást eredményez, ami tovább növeli a hatékonyságát. Használatát az Owari Kan Ryu Sojutsu tanítja, amit Tsuda Gonnojo Taira Nobuyuki (1654-1698) alapított 1671-ben és aminek a jelenlegi, 8. generációs örököse Kato Isao.

A Togakure Ryu tanítja a szabályos japán lándzsaharcot (yari-jutsu, gyakoribb nevén so-jutsu). A Takagi Yoshin Ryu-hoz kapcsolódó Yoshin Ryu tanítja a naga-yari és a tanso-yari használatát.

2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31