menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Pete Reynolds: A Koppo jelentése ]

Pete Reynolds: A Koppo jelentése


Hatsumi sensei azt mondta hogy ez a Koppo éve és sokat is beszélünk róla, de mi is az a Koppo? A Koppo-t gyakran társítják a koppojutsu-val, vagyis a csontok támadásával, és ez a része is, de most Hatsumi sensei a Koppo-ról, valami sokkal mélyrehatóbbról beszél. Mint már mondtam, elég nehéz megragadni a Koppo teljes jelentését.

A Koppo fordítása "a fortély / a trükk / a nyitja valaminek", mint a fortély a harcban. Ez a fordítás jó, de nem hordozza magában hogy mi az a fortély, különösen azt nem amire Hatsumi sensei utal.

A sensei úgy magyarázta el, hogy a Koppo a technikák feloldódása és a szándék megszüntetése. Egy jó példa erre azok a kardvívó iskolák, amelyeknek az az alapja, hogy soha ne legyen vágási szándék. Ez kitűnő dolog, mert azzal, hogy nem próbálkozunk vágással a gyengeségek soha nem derülnek ki. A vívó rámozdulhat a támadásban lévő ellenfél gyenge pontjára a kardot a megfelelő helyre helyezve, így a penge tulajdonságai és az emberi test természetes mozgása által az ellenfél fogja megvágni önmagát. Azzal, hogy feloldod a technikákat és azok végrehajtási szándékát, megszünteted a gyenge pontjaidat.

A lényeg az, hogy egyszerűen csak mozdulj rá a ellenfeled gyenge pontjára helyes időzítéssel és kamae-ban. (Természetesen az igazi kamae nem csak fizikai pózból, hanem teljes érzésből és lélekből is áll.) Ez az, nem több és nem is kevesebb.

Hatsumi sensei mondta múlt péntek este, hogy ez az első év hogy Koppo-t tanít, mert csak most kész és képes ezt tanítani, ugyanis csak most válunk képessé arra hogy megtanuljuk. Ez alatt a Koppo bonyolultságát és magas szintjét érti. Olyan ez mint a hagyma, aminek sok rétege van. Biztos vagyok benne, hogy a Koppo-nak is sok rétege van.

[írta: Pete Reynolds]
[forrás: Bujinkan New York Dojo]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31