menü
látogatók
2 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » a Bujinkan ]

a Bujinkan


a Bujinkan emblémája a 'Bujinkan dojo' japánul, Hatsumi soke írásával A Bujinkan szó jelentése: "A Mennyei Harcos Isten Edzőhelye" vagy "Az Isteni Harcos Edzőhelye". A Bujinkan az a világszövetség, amely összefogja és egységesen irányítja azt a kilenc ryu-t, amelyekből áll. A világ számos országában található Bujinkan dojo. Ezen kilenc iskolán felül még további iskolák tanait is oktatják a Bujinkan-ban, de ez eléggé ritka és leginkább csak a magas rangú mesterek találkoznak velük.

A szövetség alapjait Takamatsu Toshitsugu rakta le. Magát a szövetséget Hatsumi Masaaki hozta létre. A Bujinkan 1982-ben jött létre, mint igazi szövetség, akkor Bujinkan Ninpo Taijutsu néven. Ezt Hatsumi sensei 1995-ben Bujinkan Budo Taijutsu-ra változtatta.

A szervezet felépítése, akárcsak maga a stílus, meglehetősen kötetlen. A vezetője Hatsumi Masaaki soke. Utána a shihanok és shidoshik következnek. Egy shidoshi tartozhat egy shihan alá is, de közvetlenül Hatsumi sensei alá is. A shihanok és shidoshik alá tartozhatnak shidoshi-ho-k, senseiek és sempaiok is. Vagyis elmondható hogy majdnem minden fokozat alá tetszőleges szinten alatta lévő fokozat közvetlenül csatlakozhat. Sok shihannak vannak kezdő, fehér és zöld öves tanítványai, de fekete övesek is, akiknek vagy van saját dojojuk saját (akár fekete öves) tanítványokkal vagy nincs.

Az országokban ahol van Bujinkan, vagy van Bujinkan szövetség alakítva, vagy nincs, mivel a szervezet nem piramis-felépítésű, így nincs rájuk szükség. Az előbbiekben leírt laza szerkezet miatt a országokban nincsenek kijelölt vezetők sem, minden dojovezető maga választja meg a tanárát (shidoshi, shihan, vagy ha elég magas fokozatú akkor maga Hatsumi sensei).

A Bujinkan Ryu, amelyre az utóbbi időkben egyre több hangsúlyt fektet a soke, kilenc ryu-ból áll össze.

a kilenc stílus
Gikan Ryu Koppojutsu
Gyokko Ryu Kosshijutsu
Gyokushin Ryu Ninpo
Koto Ryu Koppojutsu
Kukishinden Ryu Hikenjutsu
Kumogakure Ryu Ninpo
Shindenfudo Ryu Dakentaijutsu
Takagi Yoshin Ryu Jutaijutsu
Togakure Ryu Ninpo

A három ninpo iskola ízig-vérig ninjutsu, míg a többi iskola szamuráj (bu-jutsu). Hogyan lehetséges ez? A Bujinkan (bu+shin+kan) harcosok szövetsége, és nem csak a nindzsáké. Az idők folyamán a szamurájok és a nindzsák harcművészete között számos kapcsolódási pont alakult ki, ráadásul nagyon sok olyan mester élt régen is, és ma is élnek még jópáran, akik egy személyben több iskola nagymesterei vagy Menkyo Kaiden-jei. Az egyik mestertől az egyik ryu-t sajátították el, egy másiktól pedig egy másikat. Az ő tanítványainak így már mind a kettőt átadhatta jó esetben, és így tovább. Egy mester egy másik mesterrel a legkülönbözőbb okokból kifolyólag találkozhatott és tanulhatott: kereste őt, mert hallott róla; véletlenül találkozott vele; valamelyikük legyőzte a másikat párharcban, aki a tanítványául szegődött; csata után a sebesüléséből segített neki felgyógyulni; elrejtette az üldözői elől; satöbbi.

Sokáig a budo-irányzatokra jellemző 6 kyu-s rendszer volt életben, de már sok éve a 10 kyu-s rendszer van használatban. A kyu fokozatok 10-től (legalacsonyabb) növekednek 1-ig (legmagasabb). Minden kyu fokozat között fél év a kivárási idő, de ettől a mesterek eltérhetnek. (Egyes helyeken a 10 kyu-s rendszertől is eltérnek.)

A mester fokozatok neve dan. 1-től 10-ig lehet dan fokozatot szerezni. A sensei megnevezés már 1. dan-tól megilleti a ninjutsuka-t. Az 5. dan letételének feltétele a sikeres Sakki-teszt. Japánban az 5. dan egy vízválasztó, az elérése után szoktak a mesterek dojo-t alapítani. A 10. dan után még el lehet érni további 5 - úgynevezett belső - fokozatot az öt alapelemre (föld, víz, tűz, levegő, világegyetem), de ezek már nem dan fokozatok, bár az egyszerűség kedvéért annak szokták nevezni őket. Belső fokozat eléréséhez szükséges a 10. dan megléte, és csak sorban, egymás után lehet ezeket a fokozatokat megszerezni. Továbbá meg lehet szerezni a Menkyo Kaiden nevű oklevelet is, amely akkor jár, ha az adott mester mindent tud egy ryu-ról. Egy ryu-nak egyszerre csak egy nagymestere lehet, mint mindenhol, de számtalan embernek lehet Menkyo Kaiden-je. A Menkyo Kaiden megszerzéséhez nem szükséges a 10. dan utáni öt belső fokozat egyikének megszerzése sem, az attól független.

A dojo-vezetők megnevezése dojo cho.

A Bujinkan-ban a gi teljesen fekete, rajta csak a Bujinkan emblémája, a dojo címere, a rangjelzés és a nemzeti címer vagy zászló lehet. Semmilyen reklám viselése nem megengedett.

A fokozatok jelölése teljesen eltér minden más harcművészeti irányzattól.


kyu fokozatú ninjutsuka emblémája A 10. kyu övszíne a fehér, a ruhán piros alapú, fehér feliratú és fehér szegélyű emblémával. 9. kyu-tól 1. kyu-ig az öv színe 14 év alatt fiúknak és lányoknak is sárga, 14 év felett fiúknak zöld, lányoknak piros. Az övek színének ilyen módon való váltogatása nem kötelező, sok helyen a lányok és a 14 év alatti fiúk is zöld övet hordanak a piros illetve a sárga helyett. Az embléma mindvégig változatlan, de körülötte csillagok jelzik a rangot.
10. kyu - nincs csillag; 9. kyu - nincs csillag; 8. kyu - 1 ezüst csillag; 7. kyu - 2 ezüst csillag; 6. kyu - 3 ezüst csillag; 5. kyu - 4 ezüst csillag; 4. kyu - 1 arany csillag; 3. kyu - 2 arany csillag; 2. kyu - 3 arany csillag; 1. kyu - 4 arany csillag

Az 1. kyu és az 1. dan fokozat között legalább 1 év a kivárási idő. Az öv színe 1. dan-tól szín fekete, bár elterjedt hogy arany színnel belehímeztetik a két végébe a Bujinkan Dojo írásjeleit, illetve a tulajdonos kanával írt japán nevét. A csillagokat általában sem a tanuló, sem a mester fokozatúak nem varrják fel az embléma köré.

embléma; 1-4 dan 1. dan-tól az embléma piros alapú, rajta fekete felirat és fekete szegély.
1-4. dan-ig a fokozat megnevezése shidoshi-ho (fiatal tanító), amennyiben az illető megkapta és kiváltotta az adott évre a shidoshi-ho címet (licenszet).
embléma; 5-10 dan 5. dan-tól lehet a mester megnevezése shidoshi (tanító), feltéve ha megkapta és kiváltotta az adott évre az engedélyét. Az embléma piros alapú, rajta fekete felirat és fehér szegély. Az 5. dan megszerzéséhez legalább 1 shihan ajánlása és a sikeres Sakki-teszt szükséges. 7. dan-nál adományozással már megszerezhető a shihan cím, ami a "család" közvetlen tanítóját jelöli. A shihan cím nem jár automatikusan egy bizonyos dan fokozat elérésekor, legalább 3 shihan ajánlása szükséges, hogy a soke ezt a címet adományozza. Van 10. dan fölötti mester is shidoshi címmel shihan helyett.
embléma; 10-15 dan 10. dan-nál az embléma narancssárga alapú, zöld felirattal és világoskék szegéllyel. 10. dan fölött nincsenek további dan fokozatok, de az egyszerűség miatt a következő öt fokozatot is 11...15. dan-nak hívják. Chigyo Happo Hiken - "11. dan"; Suigyo Happo Hiken - "12. dan"; Kagyo Happo Hiken - "13. dan"; Fugyo Happo Hiken - "14. dan"; Kugyo Happo Hiken - "15. dan"
a soke emblémája A soke emblémája piros alapon narancssárga felirat és szegély, csillagok nélkül.

A Menkyo Kaiden fokozat nincs jelölve a ruhán.

A Sakki-tesztet csak a soke végezheti el, és 5. dan felett csak ő adományozhat fokozatot.

Csillagokkal való fokozatjelölés van a mester fokozatoknál is. 1. dan - nincs csillag; 2. dan - 1 ezüst csillag; 3. dan - 2 ezüst csillag; 4. dan - 3 ezüst csillag; 5. dan - nincs csillag; 6. dan - 1 arany csillag; 7. dan - 2 arany csillag; 8. dan - 3 arany csillag; 9. dan - 4 arany csillag; 10. dan - nincs csillag

A 10. dan fölötti további öt fokozatot is egy-egy arany csillaggal jelölik. Ezeket az öt alapelem (föld - chi, víz - sui, tűz - ka, levegő - fu, világmindenség - ku) elveinek megfelelő szintű ismeretére, alkalmazására adhatja a nagymester.

A 15-ös szám nagy hagyománnyal bír Japánban. A 15-ik éltévét betöltött ifjú szamuráj ekkortól kezdve felnőtt volt és csatába ment. Ezt jelképezi a "15. dan" is, amely első viselőit 2004-ben jelölte ki Hatsumi soke. Ő a soke címet Showa 33. évének 3. hónapjának 3. napján kapta meg, 2004-ben pedig letelt a 33 év, 3 hónap és három nap, így ekkor került kiosztásra első "15. dan" fokozat.

A 15 dan fokozat a Tenchijin elve szerint három csoportra van osztva. 1-5 dan - Ten (Mennyország); 6-10 dan - Chi (Föld); 11-15 dan - Jin (Ember)

A shidoshi-ho, shidoshi és a shihan fokozatok nem kötődnek szorosan a dan-fokozatokhoz. Lehet valaki 4 dan-osan is sensei, míg másvalaki 2 dan-osan shidoshi-ho. Vagy lehet valaki már 5 dan-osan shidoshi, míg másvalaki még 13 dan-osan is szintén shidoshi, miközben megint mások már 9 dan-osan shihan-ok. Mind a kyu, mind pedig a dan fokozatoknál a vizsgáztató/adományozó átléphet akár több fokozatot is, akár kyu és dan között is léphet, illetve eltekinthet a kivárási időtől. Még a soke legmagasabb fokozatú tanítványainak is van még mit tanulniuk. Nem a fokozat számít, hanem a tudás. Ebben a tekintetben eléggé rugalmas, mások szerint érdekes a Bujinkan.

Azok számára, akik nem ismerik a Bujinkan-t belülről, valószínűleg meglepetést, esetleg nemtetszést vált ki, amikor több mint 10 dan-ról, shihan fokozatokról, satöbbiről olvas vagy hall. Mindenekelőtt ilyenkor azt kell szem előtt tartani, hogy ez egy mindegyik mástól különböző szervezet, más felépítéssel, más gondolkodásmóddal és nem ritkán másabb értékrenddel is.

Irányelvek a Bujinkan-ban való részvételhez

" A Bujinkan csak az előtt nyílhat meg, aki egyetért és elfogadja a Bujinkan Dojo irányelveit. Aki nem teszi ezt, nem csatlakozhat. Csak az csatlakozhat, aki elolvasta és egyetért az irányelvekkel.

Csak az csatlakozhat, aki képes az igaz türelemre, van önkontrollja, és megfelelő ajánlással rendelkezik. Orvosi vizsgálati jelentés szükséges. Különös tekintettel az egyén lelki betegségeire, káros szenvedélyeire vagy szellemi ingatagságára, melyek a csatlakozás gátját képezhetik. Az orvosi vizsgálat szükséges annak megállapítására is, hogy az egyén nem jelent-e veszélyt a társaira, például fertőző betegségben szenved, személyiségbeli vagy fizikai rendellenességgel rendelkezik, avagy az önuralom hiányában szenved.

A büntetett előéletű egyén jelentkezési kérelme elutasításra kerül. Bajkeverő az, aki bűnszövetkezet tagja, és az, aki Japánban törvényt szeg, elutasításra kerül.

Aki nem fogadja el a Bujinkan irányelveit, avagy akár gyakorlóként, akár a társadalom tagjaként botrányosan vagy szégyenletesen viselkedik, azt kizárják.

Eleddig a Bujinkan sok Japánba érkező előtt nyitva állt. Közöttük, sajnálatos módon, voltak erőszakos és részeges egyének, szellemileg sérültek és bajkeverők, akik csak saját magukra gondoltak és nem törődtek azzal, hogy cselekedeteikkel mennyit ártanak másoknak. Ezek után sok ember úgy érezte, hogy csalatkozott a Bujinkan becsületességében, és elhagyta azt. Ezért minden bajkeverő kizárásra kerül.

Az edzés során (akár a dojo-ban, akár azon kívül) esetlegesen bekövetkező balesetekért a Bujinkan nem okolható. Aki nem hajlandó saját maga felelősséget vállalni a Bujinkan edzések során bekövetkezett balesetekért, az nem vehető fel. A tisztánlátás érdekében ismételten: a Bujinkan nem vállal felelősséget semmiféle, az edzés folyamán bekövetkezett balesetért, tekintet nélkül annak helyszínére.

Aki felvételt nyert a Bujinkan-ba, az megkapja az éves tagsági kártyáját. Ez a kártya nem csak a Bujinkan tagok kitüntetésére szolgál, hanem jelzi, hogy tulajdonosa egy nagyobb egésznek a része - melynek harcos szívű tagjai együtt fejlesztik önmagukat az edzésen és a barátságon keresztül. Tanúsítja a harcos erény dicsőségét és megtestesíti a hűséges és testvéries szeretetet.

A Bujinkan hagyománya becsüli a természetet és minden emberi élet egyetemességét, és tudatában van annak, ami természeténél fogva a két rész között áramlik: "A Taijutsu titkos elve megtanít, hogyan ismerjük fel és találjuk meg a békét. A tanulás ösvénye vezet a rendíthetetlen szívhez (fudoshin)."

Napjainkra a Bujinkan igazán nemzetközivé vált. És csakúgy, minthogy vannak különböző időzónák léteznek különböző tabuk is a világ emberei és nemzetei között. El kell fogadnunk egymást, és törekednünk kell e tabuk tiszteletbetartására. Elsősorban a harcos szívet kell becsülnünk és együttesen dolgoznunk az önfejlesztésen és a Bujinkan jobbításán.

Aki nem fogadja el a fent említett irányelveket, az a Bujinkan-nak nem lehet tagja.

Hatsumi Masaaki soke"
2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31