menü
látogatók
2 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Jeffrey S. Mueller: A Dakentaijutsu és a Jutaijutsu ]

Jeffrey S. Mueller: A Dakentaijutsu és a Jutaijutsu


A Dakentaijutsu és a Jutaijutsu szinte mindennapos fogalom a Bujinkan életében, mégis sokszor félreértelmezzük őket.

A Dakentaijutsu az ütések, csapások, rúgások összességét jelenti, míg a Jutaijutsu fogások, folytások és ezekből való szabadulások rendszere. Ezek a "definíciók" egy darabig megállják a helyüket, azonban ha mélyebben beletekintünk a két rendszer lényegébe, elég törékennyé válnak. A Dakentaijutsu egy módja a harcnak, csakúgy, mint a Jutaijutsu. Nem a támadás módja a fontos. Sem a Dakentaijutsu, sem a Jutaijutsu nem azon alapszik, hogy az ellenfél hogyan támad. A kettő között a különbség abban áll , hogy hogyan reagálsz a támadásra, függetlenül a támadás módjától.

A Dakentaijutsu magyarázatát egy kicsit el szokták túlozni. Megütöd az ellenfeledet amitől ő elesik, esés közben még egyszer megütöd és természetesen, miután ott van előtted a földön, ismét kimérsz rá egy jókora "pofont". Ez a pusztításnak azon módja, amikor felhasználod az eddig tanult ütéstechnikáidat. Az ütések alkalmazhatóak még az ellenfél egyensúlyából való kibillentésére is. Nos, ott van a probléma a meghatározással, hogy a Dakentaijutsuba beletartozik számos földreviteli technika is. A Dakentaijutsuban sok dobás- és földreviteli technika is van.

A Jutaijutsu egyaránt tartalmazza az ütések módszereit, ugyanúgy mint a földrevitel számos formáját. A legfőbb sajátossága, hogy a támadó (tori) nem képes tényleges ukemit végrehajtani, vagyis nem tud "tompítani". Itt is megütheted a támadót, de hagyd, hogy a munka nagy részét a talaj végezze el helyetted. A technikák hatékonysága abból ered, hogy a tori megpróbál ukemit végrehajtani, ebben az estben megrepedhet vagy eltörhet valamilye. Esetleg kiszabadítja a kezét és jó erőssen tompít a talajon, de ha kellő erővel "vágjuk földhöz", ekkor is eltörhet bármilye, mindenesetre jól megüti magát az esés következtében.

Tehát a Dakentaijutsu nem azt jelenti, hogy a tori ütésekkel és rúgásokkal támad, s azt sem, hogy te nem viheted le a földre. Azt jelenti, miközben legyőzöd ellenfeledet, a munka nagy részét a tested, azaz TE végzed.

A Jutaijutsu pedig nem azt jelenti, hogy a tori megragad támadásképpen, sem pedig azt, hogy nem ütheted meg. Arról szól, hogy miközben leviszed a földre, meggátolod abban, hogy végrehajtsa az ukemit, s hagyod hogy a többit a talaj végezze el helyetted.

Remélem, most már világosabban látod ezeket a dolgokat.

[írta: Jeffrey S. Mueller]
[fordította: Kocsis Csaba]
[javította: Huszti Roland]


2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31