menü
látogatók
2 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Leon Drucker: Egy igazi harcos ]

Leon Drucker: Egy igazi harcos


Tavaly megadatott az a szerencse, hogy életemben először elutazzak Japánba. Legtöbbünknek a 3000 dollár kiadás egy útra több évi spórolást és tervezést igényel, és általában mindig közbejön valami. Ezúttal összejött a pénz, s ha törik, ha szakad, mentem. Nagyon szerencsés voltam, hogy Greg Kowalski barátommal és intruktorommal mehettem. Greg négy évig japánban élt, és a Soke valamint a shihanok alatt tanult, s folyékonyan beszélt japánul.

Azt reméltem, hogy Greg tapasztalatának köszönhetően dojoból dojoba megyünk. A végén ennél jóval több is lett a dologból. Sikerült Muramatsu sensei házában megszállnunk! Ő egy ember, akiért levágtam volna a bal kezemet, hogy vele gyakorolhassak, s megengedte, hogy vele maradjunk. Ha valaki nem tudja ki Muramatsu, érdeklődje meg valakitől. Azt fogják mondani, hogy ő a legközelebbi dolog egy "igazi" élő ninjához. Ha nem hiszik el, kérdezzék meg Steve-et, Bud-ot, Jack-et, Billt, vagy bárkit, aki gyakorolt vele. Mindenesetre könyveket lehetne írni erről az útról és a japán tréningekről, de egy speciális eseményt igazán szeretnék megosztani.

Úgy terveztük látogatásunkat, hogy részt tudjunk venni az évente egyszer tartott Budo fesztiválon a Meiji parkban. Ez az esemény odavonzz minden harcművészt, beleértve a lovas Zen Íjászokat is! Aznap szemerkélt az eső, de nem hagytuk, hogy egy kis eső romba döntse ezt a speciális eseményt. Még reggel Greg bemutatta Muramatsu senseit egy alacsony, idős, kb. 4 láb magas (160 cm) hölgynek, akinek a nevére - elnézést kérek - nem emlékszem. Mint Gregtől megtudtuk a naginata-do egy tanítója. Később Muramatsu azt mondta nekünk, hogy a hölgy egy "kincs". Mindenesetre a nap folyamán a naginatának ez a shihanja is tartott bemutatót. A bemutató félelmetes volt, és valószínűleg minden résztvevő, aki felismerte amit látott, le volt nyűgözve. Amint ez a vékony hölgy jött vissza a bemutatóról, a megszámlálhatatlan sok harcművész között nem más jelent meg esernyővel, mint Muramatsu. Amikor felajánlott a hölgynek az esernyőjét, letérdelt a nedves fűre, letörölte a hölgy lábait egy törölközővel, hogy tisztán és szárazon tudjon belelépni a papucsába! Ránéztem Gregre, aki a könnyeit törölte a szeméből, s megértettem, mi a Harcos igazi jelentése. Számomra ez volt ennek az útnak az egyik fénypontja és egy megjegyzendő lecke.

[írta: Leon Drucker]
[forrás: Ura & Omote, 1995. július]
[fordította: ?]
[javította: Huszti Roland]


2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31