menü
látogatók
4 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Chow Yun-Fat életrajza ]

Chow Yun-Fat

1955.V.18 -


Chow Yun-Fat Chow Yun-Fat, kevésbé ismert angol nevén Amon Chow (egyéb nevei: Chow Anderson, Yun Fat Chow, Chow Yuen Fat, Chow Yun Fat) 1955. május 18-án született a hongkongi Lamma-szigeten (közel a Viktória-kikötőhöz), egy hakkha (ha ha) törzsbéli családban (a hakkha dialektus jelenleg a második legnagyobb Taiwanon), egy kis halászfaluban, ahol a szüleinek segített a mesterségükben. 10 évesen beíratták egy bentlakásos iskolába. Itt ízlelte meg először a show-business világát és egy évvel később 14 (tizennégy) éves szerződést írattak alá vele. Több tucat sorozatot és filmet forgatott le eddig. 185 cm magas, a kínai kantoni és mandarin nyelvjárásán kívül angolul is beszél és szeret fotózni.

Színészi pályafutása Keleten már a 70-es évek közepén elkezdődött és egy-két év alatt szupersztárrá nőtte ki magát, köszönhetően az Ázsiában roppant népszerű TV-sorozatoknak (Hotel, Shanghai Bund). 1983-ban egy öt évig tartó románc végén öngyilkosságot kísérelt meg. A csúcsra John Woo "Szebb holnap" című filmjével lépett fel, amely az 1986-os év szenzációjának számított. Már veteránként készítette el a "Szebb holnap"-ot, amely rácáfolt a filmkritikusokra, akik szerint a közönség nem megy moziba egy olyan színészért, akit minden nap lát a TV-ben. Nagyot tévedtek, sőt, Chow Yun-Fat elvitte a Hong-Kongi Filmakadémia Díját is. Aki csak tehette, a főszereplő (Mark - Chow Yun-Fat) hosszú kabátjához hasonlót hordott, akár a forró nyári napok ellenére is. Ezek után több éven át szórták rá a különféle szerepeket: játszott akciófilmben, drámában és vígjátékban is. Egyik legemlékezetesebb alakítása az "Anna és a király" című filmben a király megformálása volt, amelyben bebizonyította hogy kivételes képességű színész.

Habár Chow Yun-Fat leginkább John Woo-val való közös munkáiról híres, burjánzó és sokoldalú színészi teljesítményt nyújtott több tucat filmben. Igaz, hogy akciófilmjei elérték a nyugati világot, mégis több mint három évtizeden át észrevétlen maradt. Ezek után Hollywood is felfedezte magának a híres ázsiai színészt, aki Keleten már elérte a csillagos eget. 1998-ban jött ki első angol nyelvű filmje, a Gyilkosok gyilkosa, amelyet több felkérés is követett, mint például a "Tigris és sárkány" (2000), amelynek főszerepét eredetileg Jet Li játszotta volna. A Mátrix trilógiából ismert Morpheus szerepét visszautasította.

Chow Yun-Fat számos filmes díja mellett elnyerte az Évtized Sztárja, a People's magazin legszexisebb akció-sztárja, a Világ Legkirályabb Sztárja és az Akció Isten díjakat is, amelyeket mind-mind lelkes és gyarapodó rajongótáborának köszönhet.

1983-ban rövid ideig tartó házasságra lépett Candice Yu On-On színésznővel, majd 1986-ban Jasmine Chow-val, aki mind a mai napig hűséges társa.

Habár gyakran szerepel a filmjeiben mint harcművész, számos ázsiai sztárral ellentétben (és Pat Morita-hoz hasonlóan) nem az, nem jártas a harcművészetekben.
2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31