menü
látogatók
3 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Jean-Claude van Damme életrajza ]

Jean-Claude van Damme

1960.X.18. -


Jean-Claude van Damme A belgiumi Berchem-Saint Agethe-ben született 1960 október 18-án Jean-Claude Camille François Van Varenberg néven Eliana és Eugene van Varenberg egyetlen fiúgyermekeként. Az anyja egyszerű háziasszony, az apja virágkereskedő és könyvelő. Van egy nővére, Veronique. 178 centiméter magas. Az anyanyelve flamand, de tökéletesen beszél még franciául és angolul, valamint tud spanyolul és németül is. A kis Jean-Claude vékony, érzékeny gyerek volt, aki szeretett festeni és klasszikus zenét hallgatni, ezért az apja 10 éves korában beíratta Shotokan karatézni. Később tanult Kick-boxot, Taekwon-dót, Thai-boxot és Kyokushin karatét is. 16 évesen beiratkozott balettozni is, amit öt évig tanult. Közben testépítésbe is kezdett, hogy megerősödjön, így lett 1978-ban Mr. Belgium.

Tizennyolc évesen saját edzőtermet nyitott Brüsszelben California Gym néven. 1979-ben megnyerte a Középsúlyú Profi Karate Európa Bajnokságot, ezenkívül eredményes testépítő-versenyző is volt. Szintén 1979-ben Hong Kongba utazott hogy akciófilmekben szerepeljen, de ez nem jött össze neki, így 1981-ben az Egyesült Államokba utazott. Volt néhány ezer dollárja de csak az anyanyelvén, flamandul és franciául beszélt. Rövid idővel érkezése után levizsgázott fekete övre is. Öt évig Los Angelesben volt taxisofőr, pizza futár, pincér egy éjszakai bárban, kidobó legény - ezt az állást Chuck Norris szerezte neki - és dolgozott leendő apósa szőnyeg-üzletében is. Ez alatt az idő alatt megtanult angolul. Az első film amiben egy kis szerepet kapott, a Chuck Norris főszereplésével 1984-ben forgatott "Ütközetben eltűnt" volt. Összeházasodott a venezuelai származású Maria Rodrigezzel. Ez a házasság nem tartott sokáig. Elvált első feleségétől és 1986-ban újra megházasodott. Feleségül vette munkaadója lányát, Cynthia Derdiant. Ez a házassága sem volt tartós. Felesége volt még Gladys Portugues testépítő és Darcy LaPier modell is, akitől Nicolas fia született 1995-ben. Gladys-t kétszer vette feleségül. Először 1986-ban, másodszor 1999-ben. Két gyereke született tőle, Kristopher 1987-ben és Bianca 1990-ben.

A hírnevet számára a "Véres Sport" című film hozta meg. Ezt a szerepét úgy kapta meg, hogy egyszer pincérkedés közben felismerte a Cannon Pictures egyik producerét, és rögtönzött bemutatót tartott neki. A filmet Hong Kongban forgatták 1986-ban, de olyan rossznak tartották a készítők hogy kettő évre a polcra rakták. Van Damme segített a készítőknek újravágni a filmet és hosszas könyörgése után végül kiadták azt, először Malájziában és Franciaországban, majd az USA-ban is. Bekövetkezett az amire nem számítottak - a film kasszasiker lett, Van Damme pedig ünnepelt sztár. A másfél millió dolláros költségvetésű film harminc milliót hozott a filmvállalatnak. Ezután sorra készítette a sikeres filmjeit, de közben a magánélete zátonyra futott.

A '80-as években Chuck Norris edzőpartnere is volt, valamint róla mintázták a Mortal Kombat című film Johnny Cage karakterét (a kitűnő rúgástechnikája ihlette a készítőket.) A Ragadozó 1-ben ő játszotta volna a ragadozót, de végül a nagyon magas Kevin Peter Hall kapta a szerepet, mert áttervezték a ragadozót több mint kettő méter magasra - valamint Van Damme-mal csak a baj volt a forgatáson. Soha nem lett karate világbajnok, a versenyen az USA-ban kiesett az elődöntőben. Viszont pár hónappal később a második helyezettet - akitől a versenyen kikapott - kevesebb mint kettő perc alatt KO-zta. A profi full-contact mérlege 9-1 (9 KO), mások szerint 12-1 (12 KO). Ereje teljében 166 kg-mal tudott fekvenyomni.

[forrás: www.karatedojo.hu, a tulajdonos engedélyével]
2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31