menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Don Houle: Élni az életet ]

Don Houle: Élni az életet


Szeretek a Bujinkan-ban tréningezni. Ez valami olyasmi, amit már 12 éve szeretek. Az első szemináriumtól amin részt vettem Norwalkban (Connecticut) a múlt heti óráig a tanárom dojo-jában, mindig elképedek rajta hogy állandóan találok valamit ami fölött korábban elsiklottam, vagy valami kis bölcsességet a technikák végrehajtásában. Van valami hozzáfűznivalóm ahhoz, amikor "elveszted önmagad" a technikában, az izzadságban és a sajgó horzsolásokban amelyek néha az edzések velejárói.

Nos, akármennyire is szeretek edzeni, eljön az idő amikor "az élet" közbelép. Én későn találkoztam ezekkel a váratlan összetűzésekkel az életem és a tréningezés között. A múlt évben az életem összekuszálódott az olyan kötelességek miatt, amelyek korábban nem voltak. Előléptettek a munkahelyemen, amivel hosszabb órák jöttek az irodában, és felelősségek melyek figyelmet igényeltek. Találkoztam egy gyönyörű nővel is, akivel szeretek időt tölteni. Mindezek tetejére részidőben jelentkeztem az iskolába hogy befejezzem az informatikus képzésemet. Ilyen zaklatott élet mellett néha a rendszeres edzés egy időre háttérbe szorul.

Volt idő amikor néhány tanítvány feltette a kérdést: "Van olyan időszak amikor jobb félrerakni minden zavaró tényezőt és csak az edzésre összpontosítani, vagy az a jobb ha meghagyunk minden egyéb dolgot is és majd csak átevergődünk valahogy rajta?" Azt hiszem a tanárom válasza egy egyszerű "Nem." volt. Meg kell vizsgálnom az ezen válasz mögötti logikát és bölcsességet.

Hatsumi sensei a "Ninpo: bölcsesség az élethez (Hiden Togakure Ryu Ninpo)" című könyvében azt állítja, hogy "Habár hagytam némelyeknek hogy a tanítványaimmá váljanak, csak kevesen maradnak az edzés mellett. Csak kevés annyira hülye ember van akik folytatják az edzést és megmaradnak a célkitűzéseiknél." Ebben az esetben a "hülye" megcsinál minden szükségeset az edzésen felül, úgyhogy továbbra is járhat a dojo-ba gyakorolni. A dojo-n kívüli kötelességek egyszerűen olyan korlátok, amelyeket le kell győzni. A "régi időkben" a ninjutsu tréninget úgy ismerték mint a "győzelem művészetét", és az USA-ban az edzés az "élni a harcos útját" elvre összpontosított. Habár ez az eszme manapság már kissé másabb, úgy találtuk hogy a Bujinkan olyan utakra fókuszál hogy jobbá tegye az életeket.

A kihívások amelyekkel szembe kerülünk a mindennapi életben gyakran sokkal nehezebbek mint amilyenekkel a dojo-ban találkozunk. Ennek így kell lennie. A dojo-ban úgy tréningezünk hogy kezelni tudjuk ezeket a mindennapi kihívásokat, akárcsak a kevésbé szokásos, fizikailag veszélyes kihívásokat. A megoldás akár egy jól végrehajtott muso dori, akár egy jól teljesített befektetési terv, a dojo-ban tanult stratégiák hozzásegítenek minket a sikereinkhez.

Amire fokozatosan rájöttem az az, hogy a két dolog - edzeni és élni az életet - nem zárja ki egymást. Ezek, legalábbis az én életemben, valahogyan folytonosak. Az élet nem tűnik létezőnek tréning nélkül, és az edzés sem lenne messze olyan jó móka ha nem lenne ilyen zaklatott az életem. A Budo tanulmányozása nem verseny. Az első aki "célba ér", szerencsétlen módon, az első aki meghal.

[írta: Don Houle]
[forrás: Bujinkan New York Dojo]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31