menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Sveneric Bogsäter: Modern Ninjutsu ]

Sveneric Bogsäter: Modern Ninjutsu


A következő cikk 1990 decemberében íródott a "barátoknak" az edzésről, egy európai hírújságba.

Nem működik... túl lassú... ez így nem jó... nem elég robbanékony! Egy modern formát kell találnunk vagy alkotnunk, a modern ninjutsu-t!

Modern ninjutsu! Micsoda szegényes, nyomorult, tudatlan egy hülyeség ez? Ha a taijutsu miatt nem tudod megnyerni a küzdelmet, akkor valójában nem a taijutsuval van gond; TE vagy rossz!

Mi ez a modern ninjutsu-nak hívott dolog? Csináljunk valami sportrendszert a művészetből? Ha igen, mit bizonyítani? Vagy olyan, mint a kickbox, amikor a sok formából kiveszel néhány technikát, hogy sok technikát csinálj egy formának? Ha igen, mit bizonyítani? Talán a mai csúcstechnológia fegyvereihez kellene nyúlnunk, s giben és csuklyában gyakorolni velük? Ha igen, mit bizonyítani?

Vagy ez az, amit hiszek, hogy az. Szerintem ez a gondolkodási és beszélési mód csak néhány olyan ember szelleméből jön, akiknek csak egy céljuk van... módot találni több pénzt keresni, semmi más! Nos, talán egy másik ok lehet, hogy ezek az emberek mestereknek nevezhetik magukat. Kik ezek az emberek?

Biztos vagyok benne, hogy azok, akiknek nincs elég alaptaijutsujuk és félnek, hogy nem lesznek többé hiteles harcművészek. Ezért más módot találtak arra, hogy hihetőek legyenek. Szerintem tőlük hallunk a modern ninjutsu-ról beszélhi. Azt mondják: "Modernebbenek kell lennünk." Amit hallok: "Kell, hogy valaki higgyen nekem."

Ha szeretünk szép zenét játszani (taijutsut), gyakorolnunk kell. Kezdetben több a diszharmónia, s a hangok, amiket képzünk nem hasonlítanak zenére... több a zaj, mint dallam. De ahogy folytatjuk, jobban megismerjük hangszerünket (testünket), s megtanulunk dallamokat (technikát) játszani. Mindennapi gyakorlással és tanulással, ahogy az önbizalmunk nő a tudással, néha már dalokat (mozgásokat) is tudunk játszani. Mindazonáltal még mindig nagyon messze vagyunk hangszerünk teljes uralásától. Ehhez több év odaadó és kemény gyakorlás szükséges.

Mint például a golfban vagy a sakkban, egyesek el tudnak érni egy "világszintet"; mások nem lesznek többek, mint igyekvő "amatőrök". De mint mindenben, amit csinálunk, a taijutsut is beleértve, csak az önbizalmunk, tanulásunk, s az odaadó gyakorlásunk fogja lehetővé tenni mindannyiunk számára, hogy képességeinket a legjobban használjuk.

Ne pazarold képességeidet arra, amit valaki "modern ninjutsu-nak " hív, mert ahogy én látom, nem értik az alapokat, a filozófiát, a taijutsu mélységét vagy valóságát. Egy jelenlegi filozófiát ne adj fel addig egy újért, amíg nem tudod, mit adsz fel. Ne tápláld azokat (akiknek szerintem valami mást kellene csinálniuk, mint taijutsu), akik nem foglalkoznak azzal, hogy egy utat adjanak, melynek segítségével fel tudod tölteni akkumulátoraidat világos és tiszta természetes erővel, hogy megszerezd a személyes erőt, amit másokkal tudsz alakítani.

Hatsumi soke azt mondja: "Ha megtanulod saját szívverésed hallgatni, elkezdesz élni; a szívből jövő hang zene, az élet melódiája. Ebben, és ezzel a fantasztikus melódiával élni a mi budonk."

Hogy elérjünk egy ilyen szintet, TANULNI ÉS GYAKOROLNI kell; nem csak gyakorolni. A ninjutsu taijutsu, és a taijutsu nem egy egyszerű önvédelmi rendszer. A ninpo taijutsu egy művészet; egy művészet, amit élni kell, ami egy utat mutat az élethez és a túléléshez. A ninpo taijutsu megadja neked, ha észreveszed, a lehetőséget, hogy éld az életed - ne csak tapasztald. Igazából a művészethez, a taijutsuhoz való viszonyod alapján fog működni, vagy nem működni.

Amint említettem korábban, semmi rossz nincs a taijutsuval; te vagy a rossz!

Légy szíves ne beszélj modern ninjutsu-ról abban az értelemben, hogy meg kell változtatni a rendszert. Inkább használd a rendszert hogy éljen és túlélje a mi "odern" korunkat.

Végül a következőt szeretném mondani : "Nézz a természetre, hogy megértsd a ninpo taijutsu művészetét. De emlékezz, amit látsz nem a természet, hanem a természet a te kérdéseiden keresztül."

[írta: Sveneric Bogsäter]
[forrás: Ura & Omote, 1996. június]
[fordította: ?]
[javította: Huszti Roland]


2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31