menü
látogatók
5 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Jóvér Béla: Néhány gondolat a judóról ]

Jóvér Béla: Néhány gondolat a judóról


Bevezetés
Már régóta megfogalmazódtak bennem az alábbi gondolatok, de féltem, hogy fellengzősnek és némelyek szemében nevetségesnek hatnak. A szükség mégis rákényszerít, hogy kimondjam, mert azt látom, hogy sok tanítvány nem érti meg, hogy a judo az egyik legkitűnőbb módszer ugyan, de nem mentes attól a tulajdonságtól, hogy csak akkor működik, ha megfelelően használják. Ami a fellengzősséget illeti, igyekszem néhány mondattal enyhíteni. Nem törvényszerű, hogy mindenki mestert lásson a judo edzőben, és nem törvényszerű, hogy a judo edző okosabb, műveltebb, hibátlanabb, tapasztaltabb legyen minden tanítványánál. Klubunkban nem is tartjuk ilyennek magunkat. Nem azért tartunk edzéseket, hogy rettentő okosakat mondjunk és besöpörjük az érte járó elismerést. Annak is helye van köztünk, akinek nincs szüksége a judóban rejlő személyiségfejlesztő lehetőségek kiaknázására, aki csak azért jön, hogy jó hangulatú közösségben, jó légkörben, jó technikai felkészültséggel irányított edzésen átmozgassa a napi robottól megfáradt tagjait. Akár csupán ennyit vár a tanítvány, akár többet, alapkövetelmény, hogy a csapatban lévő mesterek judóhoz való hozzáállása olyan legyen, hogy ebből a példából erőt meríthessen a saját fejlettségi szintjén meghozott elhatározásainak következetes betartásához.

A tanítvány mester kapcsolatról
A tanítvány mester kapcsolat íratlan szerződés, melyben mindkét fél azt vállalja, hogy a tőle telhető legtöbbet megteszi, hogy a tanítványból is mester legyen, azaz olyan szinten ismerje meg a Tanítást, hogy nem csak önmagának, de másoknak is segítségére lehessen. Közös érdekünk, hogy a Földet olyan emberek népesítsék be, akik minden tettére az ésszerűségen alapuló hatékonyság és mások iránti jóindulat jellemző.
A judo nem egyszerű. A tanítási folyamat csak akkor lehet eredményes, ha jó módszerekkel, reális tervek alapján, az őszinteség, egyenesség, kiszámíthatóság légkörében zajlik. A mester ne elkápráztatni akarjon, hanem a tanítvány érdekében szolgálni. Ne keressen, és ne fogadjon el személyes előnyöket. A tanítvány mérje fel, hogy mit, és mennyit vállal, és azt minden erejével tartsa is be. Mint minden más, mester által irányított személyiségfejlesztő módszernél, úgy a judónál is az a módszer lényege, hogy a tanítvány egy ideig beengedi mesterét abba a belső erőtérbe, ahol a jó és a rossz, az építés és a káosz, az aktivitás és a lustaság erői közötti küzdelem zajlik. A mester nem tud, de nem is akar itt tartósan berendezkedni, ám amíg a jó oldal megerősödik időről-időre segíti. Abban tud támogatást adni, hogy a tanítványban homályosan meglévő helyes késztetések döntésekké váljanak. Nagy hibát követ el azonban, ha olyan ábrándos elhatározások megfogalmazásában segít, amelyek nem tarthatók be. Az ilyen kudarcok egymásra halmozódva aláássák az értelmes törekvésekbe vetett hitet, és a negatív oldalt erősítik. Az sem helyes, ha olyan döntések meghozatalában vesz részt, amelyeket be tud ugyan tartani a tanítvány, de csak olyan áron, hogy más lényeges területeket elhanyagol, vagy túlhajszolttá válik.
A mester által elkövethető legnagyobb hiba azonban az, ha beletörődik, hogy a tanítvány rendszeresen rossz terveket készít, nem számol előre a várható nehézségekkel, nem küzd teljes erőbedobással, és elhatározásai jámbor óhajjá szelídülve rendre elhalnak. Így az egész mester - tanítvány viszony értelmét veszíti.

Mit vállal az ember, ha judós akar lenni?
Sokat. Vállalja, hogy tartósan jelentős erőforrásokat fordít erre a célra: időt, energiát, és némi pénzt is. Ennek a befektetésnek az ad értelmet, hogy amikor a módszer működésbe jön bennünk, fizikai, szellemi és lelki téren a befektetés többszörösét kapjuk vissza. Sokan próbálkoznak egy ideig, várják, hogy bekövetkezik a csoda, de az nem következik be, a módszer nem jön működésbe, egy idő után csak azt érzik, hogy mindennapi gondjaik-bajaik mellé eggyel több kötelezettséget vettek a nyakukba. El is maradnak. Judózni csak teljes odaadással, figyelemmel, átéléssel, belső örömmel, ráhangolódással érdemes. (Mellesleg ez minden egyébre is igaz, a judo jó eszköz, hogy erre ráérezzünk.) Nem véletlenül van az edzés elején a mokuso, és az sem véletlen, hogy az edzés színtere eredetileg a dojo, a zen kolostorok meditációs csarnoka volt. Ez a komoly belső hozzáállás a siker kulcsa, ha meg van, a többit már hozzá tudja adni a mester. Ezt viszont mindenkinek magának kell hoznia. Nem játék ez, hanem elszánt igyekezet (ami nem azonos görcsöléssel).

Hol van a judo helye életünk színterén?
Kano mester szavai szerint a judo módszer, amely 1) megtanít, hogy mindennapi ügyeinkben minimális energiafelhasználással maximális hatékonyságot érjünk el, 2) megtanít, hogy egymást segítve gyorsabban haladhatunk saját utunkon. A judo tehát más fontosabb dolgokban nyújt segítséget, fontosságban megelőzi a hivatás, család, párkapcsolat. Ebben a kötelezettségvállalás-szövevényben kell elhelyeznünk a judóval kapcsolatos elhatározásainkat. Fel kell hívni a figyelmet egy általános félreértésre; igaz, hogy a judót fontosságban egy sor dolog megelőzi, de ezt nem teheti meg nap, mint nap, és ez a tény nem szolgálhat mentségül a lustaság számára. Ha már egyszer eldöntöttük, hogy judózunk, önmagunkat nem kímélve, következetesen rá kell szánnunk azt az időt és energiát, amit képesek vagyunk a fontosabb dolgoktól erre a célra elvonni. Nem bölcs dolog, ha újra és újra megengedjük, hogy megkérdőjeleződjön döntésünk helyessége, vagy akárcsak egyetlen edzést is kihagyjunk pusztán azért, mert vannak fontosabb dolgaink is. Igen, vannak fontosabb dolgaink is, de éppen azért döntöttünk amellett, hogy judózunk, mert ezáltal ezeket a fontosabb dolgokat hatékonyabban, energikusabban, egy hosszabb, egészségesebb élet során tudjuk megvalósítani. Vigyázat! Semmi nem olyan ékesszóló, mint a lustaság! Valamennyien úgy vagyunk vele, hogy mindig sokkal több érvet fel tudunk sorakoztatni amellett, hogy ne menjünk el egy edzésre, mint amellett, hogy elmenjünk, és alaposan elfáradjunk. Persze, mindig csak egy edzés kihagyását javasolja a "kisördög", de ha egy csatát megnyert, legközelebb erre hivatkozva újult erővel próbálkozik.

És még egy szempont; aki eljön edzésre, legyen is jelen! Már az edzésre jövet gondolja végig, hogy mit tanult legutóbb, aznap mit szeretne gyakorolni, érkezzen pontosan és olyan fizikai, szellemi és lelki állapotban, hogy lehessen őt tanítani.

[írta: Jóvér Béla]
[forrás: www.jiudo.hu hírarchívum, 2000/10]
[a szerkesztők engedélyével]
2017 aug. 23.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31