menü
látogatók
2 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Takamatsu Toshitsugu: Ninjutsu Hiketsu Bun ]

Takamatsu Toshitsugu: Ninjutsu Hiketsu Bun


esszé a ninjutsu értelméről
Minden harcművészet és katonai stratégia lényege az önvédelem és a veszély elhárítása. A ninjutsu (ez a könyv) áttekintést nyújt a legteljesebb önvédelem fogalmáról, úgy a harci képzésről - ami a nindzsa tudományba nemcsak a fizikai test megvédésével foglalkozik -, úgy mint szellemi képzésről. A nindzsa útja a kitartás, a túlélés útja és a felülkerekedés minden felett, ami őt elpusztíthatja. Ez több mint egyszerű visszautasítása az oda-vissza küzdelemnek, és jóval jelentősebb, mint egyszerűen túljárni az ellenség eszén. A ninjutsu megmutatja azt az utat, hogy hogyan érjük el azt amire szükségünk van, miközben a világot egyre jobbá tesszük.

A nindzsa tudása a győzelem művészete. Bármely harcművészet tanulásának kezdetén a saját motiváció a döntő. A nem megfelelő hangulat nélkül a küzdőtechnikák folytatása a visszafejlődéshez vezethet a fejlődés helyett. De ez így van más hasznos gyakorlati dologban is, ami az emberből a maximumot akarja kihozni.

Az orvostudománynak tulajdonítják az egészség javítását és a szenvedés enyhítését, és mégis visszaélnek a drogokkal. Az emberi test ismeretének az öröme oda vezetheti az embereket, hogy a egészség számukra a nem jelent többet a saját testük ellenőrzésénél. Egy tápláló, jól szabályozott diéta tart egy embert erőben és egészségben, de a túlzott vagy nem megfelelő evés-ivás, vagy a túl sok vegyi anyag bevitele a biztos út a test megmérgezéséhez.

Az emberek kormányokat hoznak létre a társadatom harmonikus együttélésének ellenőrzésére, de amikor a vezetők mohókká válnak, hatalomra éhesek vagy hiányt szenvednek bölcsességben, olyankor az ország szükségtelenül háborúkat nyög, zavargások támadnak vagy társadalmi- és gazdasági káosz üti fel a fejét.

Egy vallás, melynek alapja a valós alapokon nyugvó hit, a széles látókörű kutató tudat, lankadatlanul üldözi a mindenség megértését, ösztönzője és támasza az embereknek. Amikor egy vallás elveszti az eredeti lényegét, akárhogy is nézzük, holt eszmévé válik, amely becsapja, irányítja, megadóztatja és manipulálja a hitükön és a félelmeiken keresztül az embereket.

Ez ugyanígy van a harcművészetekkel is. Az önvédelem tudománya - amely gondoskodhat a belső béke és a biztonság érzéséről egy harcművész számára - sokszor odáig fejlődik egy önkontroll nélküli személyben, hogy ez a tudás beleviszi a szakadatlan küzdelmek, versenyek és versengések világába, amely a végén felőrli, elpusztítja őt.

Ha egy harcművészetekben jártas egyént őszintén hajtja a ninjutsu értelmének a megismerése és mentes mindenféle önös érdektől, az fokozatosan rájön arra, hogy a végső titka a legyőzhetetlenségnek az, hogy elérjük azt, hogy Isten szemével és értelmével lássuk a világot. Annak a harcosnak, aki nyerni szeretne, harmóniában kell lennie a mindenséggel, és olyan ösztönös tudásnak kell őt vezérelnie, amely segíti, hogy bátran nézzen szembe a sorssal.

A nindzsa összhangban van a természet igazságával és őszintén, tiszta szívből hisz a sorsszerűségben, mellyel megszerzi az ösztönös megérzés tudását, így biztosan sikeresen megy a csatába, melyben hódítania kell vagy védekezőleg álcáznia kell önmagát.

A hatalmas univerzum csodálatos a maga hideg és személytelen teljességében, benne mindazzal, amit mi rossznak nevezünk, válaszokkal minden körülöttünk levő ellentmondásra. Nyitott szemmel és tudattal a nindzsa fogékonyan követi, érzékeli a hajszálnyi korszakait és indítékait a mindenségnek; változik, ha változnia kell, mindig alkalmazkodó, így végül nincs már olyan dolog amely meglepetéssel szolgálhatna a számára.

fordította: Toca és Matyi
javította: Huszti Rolandmásik fordításban:


magyarázat a ninjutsu értelméről
Minden harcművészet és katonai stratégia lényege az önvédelem és a veszély megelőzése. A ninjutsu áttekintést nyújt az önvédelem legteljesebb fogalmáról harci gyakorláson keresztül, minek során a nindzsa nemcsak a fizikai test óvásával foglalkozik, hanem a szellemével és a lelkével egyaránt. A nindzsa útja a kitartás, a túlélés és az uralkodás mindafölött, ami pusztítani képes. Több mint csupán ütések és csapások, értelemben mélyebb, mint az ellenfél eszén való túljárás, a ninjutsu az útja annak, hogy megszerezzük azt, amire szükségünk van, s közben a földet egy jobb hellyé tegyük. A nindzsa tudománya a győzelem művészete. Bármely küzdőművészet tanulásának a kezdetén döntő fontosságú a helyes motiváció. Helyes lelkivilág nélkül a harci technikáknak való folyamatos kitétel roncsoláshoz vezethet önfejlesztés helyett. De ez a tény nem különbözik semmilyen más előnyös, jótékony hatású gyakorlás túlzásba vitelétől.

Az orvostudomány az egészség javítására és a szenvedés enyhítésére szolgál, de az orvosságok helytelen használata vagy az orvosi tudás diadalmámora addig fajulhat, hogy egy egyén egészsége nincs a befolyása alatt. Egy tápláló, jól kiegyensúlyozott táplálkozás élénken és egészségben életben tartja az embert, de a túltáplálkozás, sok ivás, illetve túl sok vegyi anyag használata biztos út a test megmérgezéséhez.

A kormányokat a társadalom részeinek harmónikus együttműködésének felügyelésére hozzák létre, de ha a vezetők mohókká, hatalom éhessé válnak, vagy nem elég bölcsek, az országot felesleges harcoknak, zavargásoknak vagy társadalmi és gazdasági káosznak teszik ki.

Ha egy vallás alapja a tapasztalaton keresztül szerzett hit, a széleskörű kutató tudat, s lankadatlanul törekszik az univerzum megértésére, akkor ösztönzője és jótevője az embereknek. Amikor egy vallás elveszti eredeti lényegét, egy halott dologgá válik, amivel az embereket hitükön és félelmeiken keresztül be lehet csapni, irányítani és adózásra kényszeríteni.

Ugyanígy van ez a harcművészetekkel is. Az önvédelem tudománya, melynek a belső béke érzését és biztonságot kell nyújtania a harcművésznek, gyakran fejlődik ki kiegyensúlyozatlan személyiségben, és a tanuló harcművészt szakadatlan konfliktusok és versengések láncolatába vezeti, melyek a végén felőrlik.

Ha egy harcművészetekben szakértő őszintén követi a ninjutsu lényegét, az önérdek hatásától mentesen, a tanuló folyamatosan rájön a legyőzhetetlenség végleges titkára - "az isten szellemének és szemének" az elérése. A nyerni akaró harcosnak összhangban kell lennie a mindenséggel, s egy ösztönös tudásnak kell vezérelnie, mely szembe néz a sorssal.

A mennyei előrelátással és a természet részrehajlatlan igazságával összhangban, egy világos és tiszta szívet követve, mely tele van az elkerülhetetlenben való hittel, a nindzsa az éleslátás birtokosává válik, mely sikeresen viszi a csatába, amikor hódítania vagy védelmezésképpen rejtőznie kell az ellenség elöl, ha bele kell nyugodnia.

A hatalmas univerzum, mely csodálatos a maga hideg személytelen teljességében, tartalmazza mindazt, amit jónak és rossznak nevezünk, az összes választ az összes körülöttünk lévő ellentmondásra. Kinyitva szemét és szellemét, a nindzsa rugalmasan tudja követni a Menny titokzatos korszakait és értelmét, változva, amikor szükséges megváltozni, mindig úgy alkalmazkodva, hogy a végén a nindzsa számára nem létezik olyan, hogy meglepetés.

fordította: Bognár Attila
javította: Huszti Roland

2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31