menü
látogatók
1 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Hegyes Endre: Shinken Gata - Milyen is valójában a közelharc? ]

Hegyes Endre: Shinken Gata - Milyen is valójában a közelharc?


A Bujinkanban az utóbbi években egyre többször használnak egy bizonyos "SHINKEN GATA" kifejezést. Mi is ez tulajdonképpen? Nem más, mint taijutsu alapokon nyugvó valódi harc.

Manapság egyre divatosabbak lettek a shinken gata szemináriumok. De vajon ez nekünk, tanulóknak jó? Hiteles, jó dolog az ha valaki olyan beszél a valódi közelharcról aki soha életében nem keveredett igazi harci szituációba? Hogyan lehet így reálisan, tárgyilagosan, a saját tapasztalatainkra támaszkodva tanítani és felkészíteni minden tanulót egy valódi harci cselekményre? Tételezzük fel hogy ejtőernyőzni szeretnénk, az oktatónk mindent elmagyaráz és megmutat, de soha nem ugrott - bizos hogy így kockára mernénk tenni az életünket? Amit most megosztok veletek az az ÉN személyes TAPASZTALATOM! A célom az, hogy gondolkodásra sarkalljak minkenkit és ezáltal segítsek nektek TÚLÉLNI egy esetleges jövőbeli támadást.

Először is tisztázzuk: az igazi harc mindig brutális és nincs benne semmi szépség vagy elegancia! Hiszen mindig arra törekednek benne a részvevő személyek, hogy fizikailag harcképtelenné tegyék az ellenfelüket. Ne felejtsük el: nem csak mi okozhatunk sérüléseket, hanem mi magunk is szerezhetünk kissebbeket-nagyobbakat. A kérdés az, hogy ezek után bírjuk-e folytatni a harcot? Néhány fontos dolog ami szükséges ahhoz, hogy túléljünk egy támadást:
1. Lelki beállítottság (harcos lélek)
2. Fizikai erő
3. Technikai felkészültség

Ennek a három dolognak kell meglennie ahhoz, hogy túlélők lehessünk, ne pedig vesztesek. Márpedig a Bujinkan azt tanítja, ez egy valódi harci értékekkel rendelkező harcművészet. Csak rajtunk múlik, hogy az is marad-e...

Fontos a harcos lélekkel való rendelkezés! Ezzel van aki születik és van aki nem, de mindannyian megszerezhetjük! Vannak olyanok - nem is kevesen - akik egy kellemetlen szituációban a gyomrukban egy igen kellemetlen remegést, szorongást éreznek - ekkor hiányzik a "harcos lélek". Egy fokkal jobb amikor a lélek már meg is mondja nekünk mit kellene cselekednünk, de kölönbözö lelki szabályok miatt nem tesszük meg. Az igazi harcos lélek pedig a megfelelő időben utasít minket, mi pedig késlekedés nélkül végehajtjuk a parancsot. Beszélgettünk már olyan emberrel akinek nem volt igaza de sokkal jobban érvelt, meggyőzőbben, magabiztosabban viselkedett és mi megszégyenülve hagytuk abba a szócsatát? Neki volt erősebb a harcos lelke. Fontos még az agresszív támadó fellépés! Akarjatok mindenárom nyerni! Ha csak védekeztek és mindig a kedvező lehetőségre vártok, akkor előbb-utóbb sebeket kaptok és képtelenek lesztek a harc további folytatására - és megnyerésére!

Kell, hogy nagyon jó fizikai erőnléttel rendelkezzünk, különben csak egy-egy védekező/támadó mozdulatunkkal még jobban feltüzeljük a velünk szemben állót, és pofon helyett igen komoly verést kaphatunk! Sokat mondogatják azt, hogy nem kell erő a Bujinkan technikák kivitelezéséhez. Ez így igaz. Amikor gyakorolunk akkor arra törekszünk hogy a mozdulataink pontosak, szépek legyenek, betartsuk a taijutsu elveket, stb. Ami a legfontosabb: NEM akarunk szándékosan kárt okozni a társunkban!

A valódi harcban pedig igen, okozunk sérüléseket - mégpedig szándékosan! Láttatok képeket Takamatsu soke kéz és lábujjairól? Olvastatok történeteket arról, hogy képes volt a fák kérgét a körmeivel/ujjaival letépkedni? Mi ez ha nem fizikai erő? Mindig mosolygok amikor nagyhasú, tűkarú vagy éppen csont és bőr emberek a legendás legyőzhetetlenségükkel kérkednek. Találja meg mindenki azt, hogy hogyan tudja a fizikai erejét növelni és a lehetőségeihez képest ezt tegye is meg!

Legutoljára hagytam a technikai felkészültséget. Fontos tudnunk azt, hogy amikor Bujinkan katákat gyakorolunk akkor a támadónak is igen komoly feladata van. A katák valódi harci tapasztalatok, amik megtanítanak arra hogy bizonyos szituációkban milyen lehetőségeink vannak. Fontos hogy a támadó - amennyire csak lehet - próbáljon minket, védőket eltalálni. A mi feladatunk pedig elkerülni a támadást és végrehajtani az ellentámadást. A valódi harcban kb. 98%-ban ütéseket és rúgásokat fogunk használni és csak a végén alkalmazunk valamilyen csavarást, dobást vagy leszorítást. Amikor a harcos lélek irányít akkor egy ember alakú céltáblával harcolsz. Nem látsz mást csak kis célkereszteket, "lehetőségeket" az ellenfélen, amik azokat a pontokat mutatják meg neked hogy hová lehet az ellenfélen támadni. Sőt, a lélek megmondja azt is hogy mivel támadjál vagy védekezzél! Minél több ütést, rúgást, dobást ismerünk, annál nagyobb az esélyünk arra hogy majd a megfelelő időben a megfelelőt vesszük elő. Soha ne variáljuk túl a szituációt, ne kezdjünk el brillírozni! Minden esetben próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten minél egyszerűbben és gyorsabban befejezni a harcot! Egyszerüen csak éljük túl!

Remélem ez a cikk ráébreszt arra milyen is a valódi Shinken Gata. Remélem soha nem kell a tudásotokat kiprobálnotok, de ha mégis, akkor jussanak nagyon nagyon gyorsan eszetekbe az itt leírtak, mert az ellenfeletek is győzni akar és ő is mindent meg akar tenni a győzelemért.

Végezetül még egy jó tanács: ha módodban áll, kerüld el a fizikai konfliktust!!!

Baráti üdvözlettel mindenkinek, aki ezt a cikket olvassa.

[írta: Hegyes Endre]
[2006 január 30.]


2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31