menü
látogatók
4 látogató van itt.

Legtöbb látogató: 127
2012.10.16. 19:21
www.martialarts.hu - harcmuvűvészeti és kultúrális portál
linkweb.hu TopSite.hu - A web legjobbjai. LinkBank Sport.wyw.hu - Sport Linkek A magyar linkjegyzék Linkkatalógus
[ olvasnivaló » Jukka Nummenranta: A tachi és a yoroi kapcsolatának megértése ]

Jukka Nummenranta: A tachi és a yoroi kapcsolatának megértése


Manapság a Bujinkan témája a Tachi Waza. Az első alkalom amikor a témáról tanultam a múlt hétvégén volt Arnaud shihan szemináriumán. Íme néhány gondolat, miután beledolgoztam a szeminárium anyagát a korábbi (elméleti) ismereteimbe. Minden félreértés és rossz végeredmény természetesen csakis az enyém - de ez is része a tanulásnak!

Amennyiben jól értettem, a tachi alapvetően egy hosszú kard, amit többnyire csatában használtak és vízszintesen, élével lefelé lógott az obi-ról (öv) - amíg a későbbi Katana-t mindig éllel felfelé viselték egy csúszós Saya-ban (kardhüvely), amit az obi szorított a viselője oldalához, szintén többé-kevésbé vízszintesen. Valahol azt olvastam, hogy békeidőben ugyanazt a pengét is viselhették Katana-ként, majd amikor eljött a csata ideje, a pengét egy Tachi Koshirae-ba (markolat) erősítették és alacsonyabban hordták, hogy könnyebben és gondtalanul ki lehessen rántani Yoroi (páncélzat) viselése és/vagy lovaglás közben. Ez természetesen azután kellett hogy megtörténjen, miután a Katana "divatos lett" a 15. század környékén. Amikor ismét Kimono-t kellett viselni, könnyebb volt áttolni a Saya-t az obi-n mint a comb melett lógva hordani.

A Tachi általánosságban hosszabb és íveltebb mint a Katana. Úgy hiszem ez főként a fegyverek használatának fejlődése miatt van és nem pedig a kard osztályozása miatt. A múlt csataterein érthetően szükség volt hosszabb fegyverekre, de ezután a pengéket kisebbre és kézreállóbbra készítették. Amikor hosszú és rövid pengékről beszélünk, akkor a Muromachi-periódus Tachi-ját haonlítjuk össze az Edo-periódusban használt Katana-val, amelynek a Tsuka-ja (markolat) rövidebb lett hogy a mindennapi életben könnyebb legyen viselni. Amikor divat lett a kardot mint Katana-t viselni, a pengéket kevésbé ívesre készítették hogy könnyebb legyen kirántani. Csak megjegyzésképpen, néhány Tachi, amit Nodachi-nak hívtak, 2 méter hosszú volt és lovak, lovasok valamint lándzsások ellen használták.

Tehát mi is az a Tachi Waza? Hogy nagyon leegyszerűsítsük, a "hagyományos" Ken Jutsu-val összehasonlítva a Tachi Waza a kardot elsődlegesen egy vagy két kézzel döfésre, szúrásra használja a vágás helyett és nagyobb figyelmet szentel a találat pontosságának. Ennek az elsődleges oka a Yoroi. Először is, ez nem egy mozifilm volt, nem azért viselték hogy jól nézzenek ki benne. A Yoroi-t úgy tervezték és gyártották hogy megállítsa a vágásokat. A páncél csuklós részeinél, a nyílt helyeken kellett beszúrni. A legjobb ilyen helyek a nyak körül, az arcnál, a hónaljnál és a térdhajlatnál vannak. Ezzel együtt a Yoroi korlátozza a kezek szabad mozgását, ezért van hogy gyakran Katate (egy kézzel) használták a Tachi-t. Volt aki két kézzel fogta a Tsuka-t, ezért van az, hogy a Tachi Tsuka-ja sokkal hosszabb mint a Katana-é. Ezenfelül a Katana és a könnyebb felszerelés lehetővé tette az erős kétkezes vágásokat anélkül, hogy különösebben pontosan kellet volna azokat végrehajtani.

Alapvetően azt gyakoroltuk a szeminárium alatt, hogy hogyan kontrolláljuk az ellenfelet a támadás előtt és alatt a karddal, és hogyan kerüljünk közelebb hogy megölhessük. A szeminárium kerete a Biken Jutsu kilenc Kata-ja (formagyakorlat) volt. A támadás előtt a védekező az ellenfelét Kamae-val (állás) és távolsággal kontrollálja. A támadás kontrollálásához a védekező nyit, ezzel késztetve az ellenfelet a támadásra. A támadás közben a védekező belép, hogy kontrollálja az ellenfél testét, egyensúlyát és fegyverét, mindezt a Taijutsu-val a Tachi-t "ládzsahegyként" használva. Amikor az ellenfél kontrollálva van, a védekező "belátása szerint cselekedhet". Ha az ölés az egyetlen lehetőség, akkor a védelem védtelen pontjára szúr vagy vág - ami a csatamezőn természetesen eléggé elkerülhetetlen.

Mit tanulhatunk a Tachi Waza-ból manapság? Úgy hiszem a legfontosabb dolog, hogy ez is egy módja a Taijutsu tökéletesítésének. Az egy dolog, hogy megtudjuk, hogyan öltöztek és viselték a felszerelést a harcosok, ami jelentősen befolyásolta a technikákat amiket használtak.

Például elég nehéz késsel átvágni egy bőrkabátot, a védtelen részeket kell keresni. Ezt használhatjuk napjaink testpáncélzatánál is. Bárhogyan is, amennyire én látom, a legfontosabb és leginkább alkalmazható lecke az hogy megértsük, először meg kell védenünk magunkat és kontrollálnunk kell az ellenfelet, majd - ha végképp szükséges - megadjuk a "kegyelemdöfést". Ez - természetesen - ugyanígy van a Taijutsu-ban is.

[írta: Jukka Nummenranta, 2004.IX.19.]
[forrás: Bujinkan France]
[fordította: Huszti Roland]


2017 aug. 22.
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31